Beställ innan 15.00 så skickar vi samma dag

Enhetsfrakt 50 krPersonlig service14 dagars full returrätt

Logo Cabom

Hur fiskar man Abborre?

maj 17, 2023 | Hobby

Abborren är en av våra mest älskade och utbredda sötvattensfiskar. Den erbjuder både utmaning och glädje för den som gillar fiske, oavsett erfarenhetsnivå. Den är dessutom en fisk som är otroligt god att tillaga, vem gillar inte smörstekt abborre? I det här inlägget kommer vi att utforska de bästa metoderna, redskapen och teknikerna för att lyckas med abborrfisket, samt dela med oss av några av våra personliga erfarenheter och tips. Så, förbered dig på att fånga några av de färgglada och stridbara abborrarna, och följ med oss på detta spännande fiskeäventyr!

Vilken är den bästa tiden att fiska abborre?

Den bästa tiden att fiska abborre varierar beroende på flera saker, men generellt sett är de mest gynnsamma perioderna under vår, tidig sommar och höst. På våren blir abborrarna mer aktiva när vattnet börjar värmas upp efter vintern, och de börjar röra sig närmare ytan och in mot grundare vatten för att jaga. Detta gör att våren är en utmärkt tid att börja fiska abborre.

Tidig sommar är också en bra tid för abborrfiske, särskilt under kvällar och tidiga morgnar när vattnet är svalare och abborrarna mer aktiva. Under dagtid kan det vara en bra idé att söka efter djupare, svalare vatten där abborrarna kan söka skydd från värmen.

Hösten är en annan populär tid för abborrfiske, eftersom fiskarna förbereder sig inför vintern genom att äta mycket och bli mer aggressiva. Detta gör dem mer benägna att hugga på ditt bete. Höstens svalare temperaturer kan också göra fisket mer bekvämt och njutbart.

Det är viktigt att notera att abborrfiskets framgång kan variera beroende på lokala förhållanden, så det är en bra idé att prata med lokala fiskare eller fiskeguider för att få insikt om de bästa tiderna för att fiska abborre i ditt specifika område.

Är det en bra idé att fiska abborre mitt på dagen?

Fiska abborre mitt på dagen kan vara mer utmanande, men det är inte omöjligt. Under soliga och varma dagar tenderar abborrarna att söka skydd i djupare och svalare vatten, eller nära strukturer som undervattensvegetation, bryggor, trädrötter och stenblock. De kan bli mindre aktiva och försiktiga under dessa timmar, vilket gör det svårare att fånga dem.

Trots detta kan du fortfarande lyckas fiska abborre mitt på dagen genom att anpassa dina metoder och tekniker. Försök att använda mer diskreta och naturliga beten, och fiska nära strukturer där abborrarna kan gömma sig. Att använda elektronik som ekolod kan också hjälpa dig att hitta djupare områden där abborrarna kan befinna sig under dagtid.

Om du har möjlighet att välja när du fiskar, är det ofta bättre att sikta på tidiga morgnar och sena eftermiddagar eller kvällar, eftersom abborrarna är mer aktiva och benägna att hugga på ditt bete under dessa timmar. Men om mitt på dagen är det enda tillfälle du har att fiska, är det absolut värt att försöka.

Vilken typ av wobbler passar bäst för abborrfiske?

När det kommer till abborrfiske, är det viktigt att välja en wobbler som är både liten och livlig. Du vill att den ska efterlikna en skadad liten fisk, eftersom det är sådana byten abborrarna älskar att jaga.

När du fiskar efter abborre med en wobbler, försök att hålla den nära ytan eller på ytan, eftersom abborrar ofta simmar där. Kom ihåg att de brukar simma i stim, så när du får ditt första napp, fiska på snabbt innan stimmet försvinner.

Ett av våra absoluta favoritval för att fiska abborre är Maxximus Predator Cranking Roach. Den här wobbler är både prisvärd och effektiv, och har länge varit en av de mest sålda wobblermodellerna. Om du inte lyckas fånga någon abborre med den här wobbler, kanske det är dags att fundera på om det överhuvudtaget finns någon fisk i sjön! Så ge Maxximus Predator Cranking Roach en chans, och vi lovar att du inte kommer att bli besviken.

Fiska abborre med spinnare

Fiska abborre med spinnare är en populär och effektiv metod som kan vara både rolig och givande. Spinnare är beten som har en eller flera roterande blad som skapar vibrationer och visuella stimuli i vattnet när de dras genom det. Dessa rörelser och ljud attraherar abborrarna och får dem att hugga på betet.

Att fiska abborre med spinnare innebär att du kastar betet ut och låter det sjunka något innan du börjar veva in det. Du kan variera hastigheten och djupet på ditt indrag, beroende på var abborrarna befinner sig och hur aktiva de är. Att prova olika hastigheter och presentationer kan hjälpa dig att hitta den bästa metoden för att locka abborrarna att hugga just den dagen.

En av fördelarna med att använda spinnare för abborrfiske är att de är mycket mångsidiga. De kan användas i en mängd olika miljöer, inklusive grunda och djupa vatten, samt runt strukturer som vegetation och undervattenshinder. De finns också i många olika storlekar, färger och mönster, vilket gör det möjligt att anpassa ditt val av spinnare efter de rådande förhållandena och abborrarnas preferenser.

När abborren hugger på en spinnare kan det vara en plötslig och kraftfull upplevelse, vilket bidrar till spänningen och utmaningen med den här metoden. Det är viktigt att vara uppmärksam på ditt spö och snabbt sätta mothugg när du känner en abborre ta betet, för att säkerställa en framgångsrik fångst. Att fiska abborre med spinnare kan vara en fantastisk upplevelse som erbjuder mycket action och minnesvärda stunder på vattnet.

Lycka till med ditt abborrfiske

Vi hoppas att våra samlade råd ska ge dig goda förutsättningar att lyckas med ditt fiske! Har du riktig tur är nästa sak du letar efter ett riktigt bra recept på abborre.

Mer att läsa